Skagen ligger på Jyllands norra spets. Vid Grenen finns det ovanliga naturfenomenet där två hav, Skagerack och Kattegatt möts.
Fiske har har alltid varit viktigt för Skagen men numera är det också ett välbesökt turistmål, mycket beroende på konstnärskollektivet Skagenmålarna som levde här i slutet av 1800-talet.
Skagenmålarna
Att Skagenmålarna vistades just här beror på det intensiva ljuset. Här var det också billigt att bo, nog så viktigt för den med små inkomster.
Bland många kända konstnärsnamn finns
- P,S, Krøyer (1851 – 1909)
- Marie Krøyer (1867 – 1940)
- Michel Ancher (1849 – 1927)
- Anna Ancher (1859 – 1935)
- Holger Drachman (1846 – 1908)
Ljuset över Skagen
Det berömda ljuset vid den nordligaste udden ”Grenen” beror på att de två haven, Skagerack och Kattegatt fungerar som speglar. Likaså reflekteras ljuset i den vita sanden. Själv slås jag av att det inte någonstans finns hög vegetation som skymmer och inte heller några höjder – vi är ju i Danmark.
På cykel
Det är några kilometer från centrum till den nordligaste spetsen, Grenen. Vi hyrde var sin cykel och på vägen dit gjorde vi stopp vid Skagen Vippefyr, Det Hvide Fyr och Det Grå Fyr (näst-högst).
Skagen vippefyr
Kung Frederik II beordrade 1560 att en fyr skulle byggas vid Skagen för att öka säkerheten för fartyg mot Östersjön. En korg där det går att elda ved, senare stenkol, går tack vare vipparmen att hissa upp för att synas över sjön.
Grenen
Vi Parkerade cyklarna och tog den traktordragna Sandormen. Det visade sig dock att man kunde gå hela vägen längs stranden ut till grenen. Som så många berättat ”krockar” de två haven med varandra. Det är som vattnet kokar av vitt skum och turbulensen sträcker sig långt bort. Mäktigt! På land har sanden formats i prydliga fåror, ungefär som ett kupat potatisland.
Skagens museum
Ett besök här får sägas vara obligatoriskt. Alla Skagenmålarna är representerade. Karaktäristiskt är att det är människor på bilderna. Landskapet, en båt eller ett matbord kan finnas med men det är alltid människor som agerar. Utöver de egna familjerna blev också ortsborna dokumenterade i vardagliga situationer. Visserligen var Anna Ancher född i Skagen och hade en fribiljett in i vardagslivet på orten, men ändå slående hur tillgängliga ortsborna ändå varit.
Konstnärerna var dåtidens dokumentatörer. Det slår mig hur noggrant alla personer är återgivna. Hur går det till att komma ihåg vilka kläder en viss person hade på sig eller antal rynkor i pannan. Det fanns ju inga kameror, bara skissblocket och sedan fortsätta i ateljén.
Det mest spektakulära verket är Fra Københavns Børs (Ancher), som avbildar 50 män iförda frack och cylinderhatt stående i börssalen. De var inte placerade så här i verkligheten. Istället har Ancher placerat dem i lämpliga grupper så att personer som skulle kunnat konversera med varandra i verkligheten också var placerade så på målningen. Alla deltagare bidrog till finansieringen och de som betalade mest blev också placerade längst fram.
Målningen höll på att gå upp i rök våren 2024 i samband med en brand i det gamla börshuset. Många konstverk kunde dock räddas och just denna målning fick en ny placering i Skagen.