Dag 18 – 20 Palermo

Upp tidigt för att hinna med ersättningsbussen till Caltanissetta Xirbi för att därifrån fortsätta med tåg till Palermo. Denna resa tog fyra timmar från Ragusa, kanske två timmar om tåget hade gått. Inte heller denna gång gjordes någon biljettkontroll. Resenärer steg på och steg av längs vägen, men till slut var vi framme vid Xirbi. På var sin del av plattformen låg två hundar. Vems hundar det var eller vad dom väntade på förtäljer inte historien.

Det visade sig att denna del av järnvägsnätet på Siciliens inland var elektrifierat och efter en stunds väntan kom det ett eldrivet motorvagnståg fast i motsatt riktning mot dit vi skulle. Strax kom vårt tåg men detta var dieseldrivet av någon anledning. Nu gick det undan och efter endast en och en halv timme var vi framme i Palermo.

För första gången krånglade bokningarna. Trots att rummen var tillgängliga i Booking så var det inte så i praktiken. Vid tredje försöket fick vi i alla fall ett bra rum och dessutom med frukost.

En stad med puls

Från att ha varit i Ragusa kom vi nu till rena motsatsen, en storstad med livlig trafik, mycket folk, och många restauranger. Aldrig tyst med andra ord.

Ballaró Market

En marknad är ju alltid intressant tänkte vi. Den skulle ligga en bit bort från järnvägsstationen. Plötsligt stötte vi på en marknad och då kan kan vi ju följa den en bit för att komma till Ballaró. Efter ett tag förstod vi att detta var marknaden som ringlade sig fram gata efter gata. Runt ett gathörn fortsatte den. Frukt, grönsaker, fisk, serveringar, souvenirer. En upplevelse.

Marknaden har funnits i över 1000 år och är belägen utanför stadsmuren. Anledningen är att man då inte behövde betala tull. Dessutom var marknaden åtkomlig även när stadsporten var stängd. Än idag har marknaden mycket generösa öppettider 7 – 22 utom på söndagar.

Antimaffiahjältar

Palermo är ju känd eller snarare ökänd på grund av maffian. Vi bestämde oss för att gå på en vandring, ”antimaffiahjältar”. Den kunniga guiden berättade om domarna Giovanni Falcone och Paulo Borselino som lät åtala 474 mafiosi och fick 360 fällda, mycket tack vare vittnet Tomasso Busettas vittnesmål. Rättegången pågick under 1986 och 1987.

Guiden berättar utförligt om Pizzo, en slags beskyddaravgift som avkrävdes butiksinnehavare och restauranger. Enligt guiden är det allt färre som betalar denna avgift. En cafeägare håller en skylt, men vi såg den inte någon annanstans.

När domarna fastställdes 1992 mördades Falcone och hans fru av en bomb som utlöstes på motorvägen när deras bil passerade. Borselino mördades samma år, i båda fallen som en hämnd för de fällande domarna.

Vädret var inte med oss, så en del av vandringen förlades till något lämpligt café där guiden krävde utrymmer utan att vi behövde beställa något. Kanske en anledning att inte gilla turister.

Finns då maffian kvar? Det gör den men den är försvagad tack vare domarna. Likaså har befolkningen öppet börja prata om maffian vilket inte förekom tidigare. Brottsligheten har också ändrat karaktär till att mer bestå av ekonomisk brottslighet och mindre andel våld.

Hop on – Hop off

Gunilla ville promt åka buss men jag kände mig inte så hågad. I alla fall köpte vi biljetter och steg på. En app visade var bussarna befann sig och de skulle gå i halvtimmes. Vi hade tur för de gånger vi ville stiga på kom det en buss. Ombord får man med påtagna hörlurar lyssna på en förinspelad text. På detta sätt nådde vi Palazzo di Normanni, Katedralen och Teater Massimo på kort tid och utan att behöva gå så långt.

Resplaner

Tanken var att fortsätta till Riva del Sol, men att ta sig tid var inte så smidigt. Vi behövde hur som helst ta oss från Sicilien med nattåget. Alla övriga tåg var ersatta med buss någon sträcka. Vart skulle vi åka? Till slut kom vi fram till att vi skulle åka till Rom och byta till ett tåg mot Livorno. I planen ingick egentligen Neapel, men nu hade vi stannat längre på Sicilien än planerat så vi fick stryka det resmålet.

Lämna en kommentar