Dag 6 – 8, Prag

4 – 6 mars

Från Dresden går resan längs Elbe uppströms och sedan via bifloden Vltava (Moldau) till Prag. Hur ligger egentligen städerna i Europa och hur rinner floderna. Elbe rinner upp i Tjeckien och ut i Nordsjön nordväst om Hamburg. Faktiskt går det att färdas på vattnet från Nordsjön ända till Prag, men nu är det ju tåget som gäller.

Arkitektur

Det ena huset är vackrare än det andra i Prag. Vart man än går är det vackra byggnader. Även en till synes stram byggnad är försedd med konstnärlig utsmyckning. Prag är också känt för kubismen.

Judiska kvarteren

Den gamla begravningsplatsen som använts i århundraden är fascinerande. Den har återanvänts minst 11 gånger. När den har blivit full har man utfört begravningar en nivå högre och så vidare. Notera den höga muren. Dessutom har gatorna här höjts en våning eftersom floden Vltava ofta svämmade över denna del av staden. För att få plats med alla gravstenar har man fört dem samman. Det känns väldigt rörigt, men sevärt.

Även om förintelsen känns avlägsen blir den väldigt närvarande här. I synagogan finns namn på 100000 personer som mördades i koncentrationslägren. Många skickades först till Theresienstadt där ett slags fiktivt vardagsliv pågick. Barnen gick i skola för att de skulle ha något att göra och inte bli deprimerade. Tyvärr slutade inte deporteringen där. Efter något år slutade deporteringen till den ”slutgiltiga lösningen i Auswitch. Det är gripande att se barnens teckningar och datumen visar hur kort deras liv blev. Hilda och Bedriska blev bara nio år!

Det är också skrämmande hur välorganiserat allt var. När en judisk familj deporterats skulle bohaget tas om hand. Varuhus inrättades dit stöldgodset fördes för att sedan kunna säljas. Staten gick alltså in som hälare.

Kryssning på Vltava

Visst kan en båttur på Vltava vara trevlig. Guidningen skedde i högtalare på många språk. När sevärdheten väl var passerad pågick guidningen fortfarande. Sedan var inte alla så intresserade av vad som sades utan pratade med varandra istället vilket gjorde det svårt att höra. Tur att det bara tog 50 minuter, men det var ju vackert.

Spårvagnarna då?

Egentligen är det promenadavstånd till det mesta och . När vi tyckte vi hade fått tillräckligt många steg köpte vi ett 24-timmars till det låga priset var 30 SEK. Sedan fick jag veta att pangisar åker gratis på passet.

Prag har förutom tre metrolinjer ett stort spårvägsnät. Det kan kännas rörigt när flera linjer följs åt en bit för att i nästa gathörn svänga åt olika håll för där sammanstråla med andra linjer osv. Hållplatstavlorna var till hjälp där linjenumren var skrivna i kolumner och med en pilar ovanför som visade åt vilket håll de skulle fortsätta i nästa korsning. Pil till vänster betyder alltså att dessa linjer kommer att svänga vänster, pil upp att dessa linjer fortsätter rakt fram. Sedan en karta som visar linjenätet förstås.

I Prag finns den klassiska Tatra T3 som är världens mest levererade spårvagn enligt Guinness rekordbok. Modellen har förutom Tjeckien levererats till flera av de forna öststaterna. De är tillverkade mellan 1960 och 1999 men går alltjämt i trafik. Att dessa slitvargar alltjämt rullar kan bero på att den stora vagnparken har medfört att det finns en stor kompetens bland ingenjörer och underhållspersonal. Vagnarna har moderniserats med tyristorpådrag, elektroniska högtalarutrom och vissa har till och med byggts om till låggolv i mitten. Sedan är ju designen vacker till skillnad från de tråkiga lådorna från Skoda.

Frans Kafka

Frans Kafka född i Prag var av judisk börd men inte troende. Han studerade juridik och fick anställning på ett försäkringsbolag där han arbetade med att förebygga arbetsplatsolyckor. Att skriva var dock hans passion. Kafka verkade i ett slags utanförskap. Som tyskspråkig medverkade han inte i den tjeckiska kulturen, som jude var han utfryst ur den tyska kolonin och stod även utanför det judiska församlingslivet eftersom han inte var troende. Han är dock begravd på den nya judiska begravningsplatsen i Prag. Kanske en symbolik att ett minnesmärke över honom är placerat mellan den spanska synagogan och Den helige andes kyrka i Prag.

Museer och åter museer

I Prag verkar det finnas museer för allt. Det astronomiska uret kanske inte är ett museum men i alla fall ett museiföremål 1400-talet och än idag fullt fungerande. Att kunna tolka uret är inte lätt, roligare är då skådespelet varje hel timme där döden (ett skelett) ringer i en klocka. Fåfängan speglar sig och har inte tid med döden just nu. Samma girigbuken som är mest intresserad av sitt guld. Slutligen turken som absolut inte har tid för annat än nöjen.

Annars finns kubismmuseum, galleri för stålfigurer, alkemiskt museum, museum för illusioner och mycket annat.

Fritiden

Vad gör man mellan varven på resan. Efter att ha varit ute några timmar är det ganska skönt att slappa på hotellrummet. Sedan ska ju resan dokumenteras genom att få till denna blogg. Inte så enkelt. Framförallt bilder är svåra saker, som framförallt ska letas reda på, sedan beskäras och placeras rätt. Det är många moment.

Gunilla föredrar skissblocket. Där blir liksom bilden klar direkt.